Alles over de SUP-opslag en afvalbeheerbijdrage voor verpakkingen.

Per 5 januari 2023 gaat er een nieuwe wet in waardoor een deel van onze producten duurder wordt. Dit heeft alles te maken met de 'SUP-opslag' en de 'Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen' die wij vanaf januari moeten gaan betalen. Hoe dit precies zit en hoe hoog deze extra kosten zijn leggen we je hier uit.

SUP-wetgeving

De SUP-richtlijn omvat een pakket aan maatregelen om het aandeel plastic in het zwerfafval en in de zee te verminderen. Op 3 juli 2021 zijn de eerste maatregelen van start gegaan. Zo is er destijds een verbod gekomen op onder andere plastic borden, rietjes en roerstaafjes. Vanaf januari komen daar nieuwe maatregelen bij. Het gaat hier om twee dingen: De afvalbeheerbijdrage voor verpakkingen en de SUP-opslag.

Eenmalig gebruik vs. hergebruik

De nieuwe maatregelen betreffen alleen producten voor eenmalig gebruik. Plastic bevattende bekers voor hergebruik zijn nog wel toegestaan en daarop hoeft geen SUP-opslag berekend te worden. Het product moet daadwerkelijk door de eindgebruiker worden hergebruikt, en niet alleen door de verstrekker worden aangeduid als 'herbruikbaar'.

Het ministerie maakt voor de nieuwe maatregelen onderscheid tussen consumptie voor onderweg en consumptie ter plaatse.

  • Consumptie voor onderweg

    Voor afhaal en bezorging zal er niet zo heel veel veranderen. Er komt geen verbod op de plastic bevattende producten, alleen het gratis verstrekken aan consumenten mag vanaf juli 2023 niet meer. Evenals bij plastic tasjes zal de aanbieder een klein (zelf te bepalen) bedrag moeten vragen. Daarnaast kan er ook gebruik gemaakt worden van herbruikbare alternatieven of een door de consument meegenomen verpakking.

  • Consumptie ter plaatse

    Voor consumptie ter plaatse komt er wel een verbod op het gebruik van niet hoogwaardig recyclebare wegwerpbekers en -voedselverpakkingen vanaf januari 2024. Koffiebekers voor eet- en drinkgelegenheden en kantoren zullen dus vervangen moeten worden voor herbruikbare alternatieven of hoogwaardig recyclebare bekers. Alleen zorginstellingen zijn uitgezonderd. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om bepaalde plastic bevattende wegwerpbekers en -voedselverpakkingen te blijven gebruiken, mits ze 75%-90% hiervan weer inzamelen voor hoogwaardige recycling.

Uitzonderingen

Voor zorginstellingen en gevangenissen wordt een uitzondering gemaakt ten aanzien van de bovengenoemde maatregelen, omdat hier vanwege kruisbesmettingen, hygiëne en veiligheid het gebruik van wegwerpbekers en voedselverpakkingen meestal onvermijdelijk is. Publieke ruimtes binnen zorginstellingen, zoals openbare restaurants vallen wel onder de maatregelen.

SUP-opslag

De SUP-opslag is van toepassing op voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik, die deels of geheel van plastic zijn gemaakt. Het gaat hier dus ook om kartonnen koffiebekers die een dunne (bio) plastic coating bevatten. Als producent en importeur moeten wij een bijdrage betalen over alle SUP producten die wij op de Nederlandse markt brengen. Helaas zijn wij genoodzaakt om deze kosten door te berekenen aan onze klanten. Vanaf 5 januari 2023 betaal je in Nederland €2,30 extra per 1.000 koffiebekers.

Klanten die ons de opdracht geven om bedrukte (SUP) bekers, met logo of huisstijl, te maken worden zelf gezien als de producent/importeur. Om deze reden zijn zij zelf verantwoordelijk voor de aangiftes.

Afvalbeheerbijdrage verpakkingen

Als we het hebben over verpakkingen gaat het (volgens Afvalfonds verpakkingen) om alle producten, vervaardigd van materiaal van welke aard ook, die kunnen worden gebruikt voor het insluiten, beschermen, verladen, afleveren en aanbieden
van andere producten, van grondstoffen tot afgewerkte producten, over het gehele traject van producent tot gebruiker of consument.
De Afvalbeheerbijdrage (voorheen bekent als Afvalbeheersbijdrage) Verpakkingen kent verschillende tarieven, afhankelijk van het soort materiaal. Het tarief wordt bepaald door de kosten die het inzamelen, scheiden en recyclen van het specifieke materiaal met zich meebrengen. Dus hoe duurzamer de verpakking van het product, hoe lager de bijdrage! Deze eventuele extra kosten zullen ervoor zorgen dat sommige producten een prijsverhoging krijgen.

Hoogwaardige recycling

Voor consumptie ter plaatse komt er wel een verbod op het gebruik van niet hoogwaardig recyclebare wegwerpbekers en -voedselverpakkingen vanaf januari 2024. Koffiebekers voor eet- en drinkgelegenheden en kantoren zullen dus vervangen moeten worden voor herbruikbare alternatieven of hoogwaardig recyclebare bekers. Alleen zorginstellingen zijn uitgezonderd.

Bij hoogwaardige recycling wordt het afval ingezameld en verwerkt, waarna het moet terugkomen als voedselcontactmateriaal. Het percentage dat (aantoonbaar) ingezameld moet worden zal per jaar oplopen. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om bepaalde plastic bevattende wegwerpbekers en -voedselverpakkingen te blijven gebruiken, mits ze 75%-90% hiervan weer inzamelen voor hoogwaardige recycling.

Bekijk hoogwaardig recyclebare bekers

Hoogwaardig recyclebare bekers

Bekijk!

GKB is klaar voor de SUP-wetgeving

Wij zijn al jarenlang bezig met duurzame ontwikkelingen en zijn dan ook helemaal klaar voor de komende veranderingen. Bijdragen aan een klimaatneutrale samenleving past namelijk perfect binnen onze visie. Zo hebben we hoogwaardig recyclebare bekers in ons assortiment, die zeer geschikt zijn om te gebruiken voor bedrijven die niet willen kiezen voor herbruikbaar servies. Het gaat hier om onze Halo Recycle Cups.

Het karton van deze bekers is FSC®-gecertificeerd en de coating is van PE. De bekers komen met CO2 neutraal transport jouw kant op en na gebruik komen wij de door jou ingezamelde bekers ophalen, om te recyclen. De productie van de koffiebekers is daarnaast volledig CO2-neutraal. Onze Halo Cups zijn ook verkrijgbaar met een PLA coating.