Wat houdt FSC® in?

Je hebt het waarschijnlijk wel een keer voorbij zien komen: kartonnen/papieren disposables met een FSC®-keurmerk. Op onze website bieden we ook veel verschillende FSC®-gecertificeerde bekers aan.

Forest Stewardship Council

Bossen zijn van levensbelang. Bossen zijn belangrijk voor de biodiversiteit en ons klimaat. Ook zijn bossen erg belangrijk voor de mensen die er wonen, want bossen leveren voedsel, medicijnen, hout en andere bosproducten. De Forest Stewardship Council (FSC®) is een internationale organisatie die zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC® wordt gesteund door alle grote ontwikkelings- en milieuorganisaties.  

FSC® spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. Ze houden zich al meer dan 30 jaar bezig om bossen te beschermen en te herstellen. FSC kent hiervoor tien richtlijnen, de FSC principes. Ze werken wereldwijd actief aan het in stand houden van bossen. Op dit moment is meer dan 200 miljoen hectare bos wereldwijd FSC-gecertificeerd. Dat maakt FSC-bosbeheer een belangrijk instrument tegen ontbossing.

FSC®-keurmerk

Hout- en papierproducten die afkomstig zijn uit een FSC®-gecertificeerd bos zijn herkenbaar aan het FSC®-label. Om er zeker van te zijn dat producten met dit keurmerk daadwerkelijk uit een verantwoord beheerd bos komen, moeten alle schakels in de handelsketen van het product worden gecertificeerd. De certificering van deze bedrijven gebeurt door een onafhankelijke partij. 

FSC stelt strenge eisen voordat bomen gekapt mag worden. Ze verdelen het bos in verschillende vakken en elk jaar mag er in een ander vak gekapt worden. Na het kappen krijgt het gebied 30 jaar de tijd om zich te herstellen. FSC-certificering is ook een instrument tegen ontbossing. Een FSC-bos mag namelijk niet worden omgezet in een soja- of palmolieplantage, of eindigen als veeteelt- of mijnbouwgebied.

Op dit moment kan je 3 verschillende FSC®-labels tegenkomen: FSC 100%, FSC Recycled en FSC Mix. Bij het FSC 100% label komt al het hout van het product uit FSC-gecertificeerde bossen. Bij FSC Recycled is het hout of papier afkomstig van reclaimed of hergebruikt materiaal. Bij de FSC mix komt het materiaal uit een combinatie van FSC-gecertificeerde bossen, FSC Controlled Wood en/of gerecycled materiaal.

Forest Stewardship Council FSC®logo gecertificeerd keurmerk