Wanneer kan je het beste koffie drinken

Over het algemeen beginnen veel mensen de dag met een kop koffie om wakker te worden, maar is dit wel verstandig?

Cafeïne en cortisol

Ons lichaam maakt cortisol aan. Cortisol is een hormoon wat invloed heeft op je slaap-waakritme, spijsvertering en je afweersysteem. 's Ochtends maak je meer cortisol aan om makkelijker wakker te worden en 's avonds minder, zodat je goed in slaap kan vallen. Cafeïne remt de productie van cortisol in ons lichaam af. Nadat je een kop koffie hebt gedronken gaat de cafeïne na een paar na minuten zijn werk doen en er komt cortisol vrij in je lichaam. Dit is waarom je een boost in energie en focus voelt door koffie. Je kunt het beste koffie drinken op het moment dat het cortisolniveau op z'n laagst is. Voor de meeste mensen zal dat moment tussen tien uur ’s ochtends en twaalf uur ’s middags of tussen twee uur ’s middags en vijf uur ’s middags liggen. 

Koffie in de ochtend

Heb jij echt wel minstens één kop koffie nodig om een beetje wakker te worden? Dan is het misschien tijd om je ochtendroutine om te gooien. Want als je graag je energielevel in de ochtend wilt verhogen, kun je namelijk beter iets anders drinken. Als je ’s ochtends koffie drinkt, zorgt de cafeïne er niet voor dat je wakker wordt, maar vervangt enkel de cortisol die je erdoor misloopt. Ook wordt je lichaam na een tijdje afhankelijk van de ochtenddosis cafeïne en de cortisol niet langer deze taak vervult. Hierdoor ontwikkel je dus een behoefte aan cafeïne in de ochtend.

Het beste tijdstip in de ochtend voor je eerste kopje koffie is minstens een uur nadat je wakker bent geworden. Op dit moment is je cortisolgehalte namelijk al aan het dalen. Het is aan te raden om anderhalf uur tussen kopje één en kopje twee te houden. Uit onderzoek bleek dat de beste tijd om een koffie te drinken tussen 09:30 en 11:30 uur ‘s ochtends ligt. Het zal misschien lastig zijn om de switch te maken, zeker als je lichaam is gewend aan een cafeïneboost ’s ochtends, maar uiteindelijk zal je merken dat je koffie veel meer effect heeft en je veel meer energie ervan zult krijgen.

Koffie drinken voor de cafeïneboost

Je kunt het beste koffie drinken op het moment dat het cortisolniveau het laagst is. Hierdoor zal je je energieker voelen wanneer je last hebt van een inzakmomentje. Uit onderzoek blijkt ook dat het weinig nut heeft om tussen acht en negen uur ‘s ochtends koffie te drinken. Ook koffie drinken tussen twaalf en een uur ‘s middags en half zes en half zeven ‘s avonds heeft weinig nut, want ook dan is het cortisolgehalte in het bloed hoger en ben je van nature alerter. Door koffie te drinken wanneer je cortisolgehalte hoog is, kun je een cafeïnetolerantie ontwikkelen. Belangrijker dan die boost in focus en energie, is dat je geniet van je kopje koffie. Drink het daarom vooral als jij er zin in hebt!

Verschillende soorten koffie

  • Espresso is de beste koffie om 's ochtends te drinken. Het heeft een cafeïnegehalte dat vergelijkbaar is met een volle kop koffie, maar wordt in veel kleinere hoeveelheden geconsumeerd, waardoor een opgeblazen gevoel wordt voorkomen. Espresso word door veel koffiedrinkers ook na het avondeten gedronken. Espresso helpt om de spijsvertering en de vetvertering na het eten op gang te brengen.
  • Het is in veel culturen waaronder de koffiecultuur van Italië de gewoonte en traditie om na een zware maaltijd een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. Koffiepuristen drinken daarom geen cappuccino na 11 uur in de ochtend.
  • Tijdens de lunch is koffie vaak overheersend. Het is het beste om na de lunch koffie te drinken. Cafeïne word ook beter en sneller door ons lichaam opgenomen met een volle maag. De lungo (gewone Nederlandse kopje koffie) is erg polulair om in de middag te drinken.