Waar komen koffiebonen vandaan?

Koffiebonen zijn eigenlijk bessen en komen van de koffieplant. Deze plant noemt men officieel ‘Coffea’. De koffieboon komt voornamelijk uit landen rondom de evenaar. Het tropische klimaat is ideaal voor het kweken van de koffieplant. De koffieplant komt in de natuur veruit het meeste voor in delen van tropisch Afrika.

Men meent dat de koffieplant van origine uit Ethiopië komt, vandaar ook dat sommige van de beste koffiesoorten nog steeds daar vandaan komen. Er zijn in totaal 33 verschillende soorten koffiebonen, die verspreid groeien in gebieden zoals Ethiopië, Kenia, Madagaskar en delen van Zuidoost-Azië zoals Indonesië. Later zijn mensen in gebieden zoals Zuid-Amerika en Centraal-Amerika ook koffiebonen gaan verbouwen. Landen in Zuid -en Midden Amerika die bekend staan om het verbouwen van koffie zijn Costa Rica, Mexico, Guatemala, Colombia en Brazilië. Brazilië is momenteel verantwoordelijk voor bijna een derde van de koffieproductie wereldwijd.

Robusta en Arabica

De Robusta komt voornamelijk uit Afrika & Azië en de Robusta plant groeit op lagere hoogten in een warmer klimaat. De Arabica plant groeit in de hoge gebieden voornamelijk in Zuid -en midden Amerika, Midden-Afrika en Azië. De Arabica koffieplant groeit op gemiddeld 1,5 km hoogte. De koffieplant zelf bestaat in diverse vormen en formaten: van struiken en lianen tot kruipende planten en hogere bomen.

Elke kopje koffie dat je drinkt, is toonaangevend voor de regio waar de koffieboon vandaan komt. Elke regio verschilt namelijk in bodem, regenval en zonlicht en dat heeft invloed op de smaak. Daarnaast heeft het soort plant en hoe de koffiebonen verwerkt worden ook invloed.

waar komt koffie vandaan