SUP-proof

SUP is een afkorting van Single Use Plastic oftewel wegwerp plastic. Het grote probleem van SUP is dat het overal in de natuur terecht komt en schade kan brengen aan de natuur, dieren en onszelf.

De Europese Comissie werkt de laatste jaren aan een ontmoedigingsbeleid om plastic drank- en voedselverpakkingen terug te dringen in het belang van het milieu. Sinds 2017 is het al verboden om gratis plastic tasjes aan te bieden. Sinds 3 juli 2021 zijn er maatregelen van kracht die het gebruik van wegwerpplastic verbieden zoals plastic rietjes, bestek, borden en roerstaafjes. Daarnaast zijn er verdere maatregelen uitgewerkt door de Rijksoverheid die moeten bijdragen aan een verbeterde recyclings-infrastructuur en consumentenbewustzijn door informatie te verschaffen over herbruikbare alternatieven. Deze maatregelen zijn in het leven geroepen om het gebruik van herbruikbare alternatieven te stimuleren en het gebruik van plastic producten en verpakkingen voor eenmalig gebruik te ontmoedigen om zo het zwerfafval terug te dringen en de groei van de plastic soep te verminderen. Dit alles wordt samengevat onder de ‘Single Use Plastic (SUP) Directive’.

plastic soep zwerfafval dieren

Waarom het belangrijk is om nu al SUP-proof te worden

Plastic is gemaakt om eeuwig mee te gaan. Ongeveer 40% van het plastic dat wordt gebruikt is voor eenmalig gebruik. Als leverancier en producent van koffiebekers en koffiebeker gerelateerde producten is het belangrijk om duurzame keuzes te bieden en alle bedrijven de mogelijkheid te geven om SUP-proof producten aan te schaffen.

Mocht je nog steeds plastic (bevattende) wegwerp verpakkingen en producten gebruiken, is er nog geen reden om je druk te maken. Deze mogen momenteel nog gewoon gebruikt worden, met uitzondering van de eerder benoemde rietjes, roerstaafjes, etc. Het is natuurlijk wel aan te raden om alvast over te stappen naar duurzamere alternatieven want er komen in de toekomst nog meer maatregelen aan. In de SUP-wetgeving krijg je nog tijd tot 1 januari 2024 om je plastic wegwerpbekers & -voedselverpakkingen op te maken. Het enige wat je moet doen is een extra zichtbare betaling aan de consument vragen voor de SUP. Dit geeft een bewustwording van het gebruik van SUP aan de consument.

Goedkopekoffiebekers.nl heeft meerdere producten in het assortiment die SUP-proof zijn. Dit zijn producten die geen plastic bevatten en die je gewoon kan blijven gebruiken, omdat ze niet onder de SUP-wetgeving vallen. De focus licht op duurzaam materiaal gebruik en recycling. Het opnieuw gebruiken van de grondstoffen zorgt voor minder uitstoot waardoor de impact op het milieu kleiner is. Als je kijkt naar ons assortiment hebben we o.a. de volgende SUP-proof producten: de PLA koffiebeker dekselsde paper conesde draagtraysde sleeves en de roerstaafjes.

SUP PROOF LOGO