Nieuwe maatregelen voor wegwerpplastic in 2023

Zoals je waarschijnlijk wel weet is er de afgelopen jaren actie ondernomen om het gebruik van plastic terug te dringen. Het gaat in dit geval met name om zogenaamd wegwerpplastic en dat zijn nogal wat producten. Als consumenten hebben we jarenlang veel te veel plastic gebruikt en daarmee onze omgeving vervuild. De hoogste tijd om daarmee te stoppen. 2022 is een soort tussenjaar. In 2021 is er namelijk al een hele serie regels bijgekomen. Dit was het eerste jaar waarin de consument echt kennismaakte met de nieuwe regelgeving. In 2023 komen daar naar verwachting weer een aantal nieuwe maatregelen bij. 

Lees hier ons statement over het nieuwe voorstel!

Het verbod op plastic wegwerpproducten in 2021  

Vanaf 3 juli 2021 is er een verbod gekomen op bepaalde groepen plastic producten. Het betreft met name verpakkingen voor dranken en etenswaren. Plastic borden, bestek, rietjes en roerstaafjes zijn verboden. In plaats daarvan zie je tegenwoordig vaak papieren alternatieven. Wij bij goedkopekoffibekers.nl streven naar een duurzame toekomst met biologisch afbreekbare koffiebekers en bieden bijvoorbeeld ook stevige en duurzame roerstaafjes van bamboe aan. Bamboe is een 100% biologisch materiaal en dus volledig natuurlijk afbreekbaar. Daarnaast zijn specifieke materialen verboden. Daar valt EPS, oftewel piepschuim, onder dat door het lage gewicht gemakkelijk in de natuur terechtkomt.  

Naar verwachting gaat er in 2023 veel veranderen

In 2022 krijgen we de gelegenheid om te wennen aan de nieuwe regels die in 2021 zijn ingegaan. Maar in 2023 komt er naar verwachting een hele reeks aan nieuwe regels bij. In dit geval heeft het meer invloed op bekers die op kantoren gebruikt worden. Onderzoek heeft aangetoond dat er in een professionele setting ook veel wegwerpverpakkingen worden gebruikt. Deze worden helaas niet allemaal ingezameld na gebruik. De hoogste tijd dus voor nieuwe methodes om duurzamer koffie te drinken onder werktijd.  

Herbruikbare kopjes en mokken of kartonnen bekertjes?

Om de hoeveelheid wegwerpplastic terug te dringen worden bedrijven aangespoord om herbruikbare mokken, kopjes, glazen en bekers te gebruiken. Op zich klinkt dit logisch, maar toch zijn er nog wel een aantal kanttekeningen. Want is een herbruikbare mok echt duurzamer? Het schoonmaken kost bijvoorbeeld veel energie en vraagt om het gebruik van afwasmiddel, wat ook erg slecht is voor het milieu. Momenteel zijn wij bezig met een onderzoek naar welke van beide drinksystemen duurzamer is. Gelukkig blijft het in 2023 ook een optie om kartonnen bekers te gebruiken die op een hoogwaardige manier gerecycled kunnen worden.  

Het inzamelen van wegwerpbekers voor recycling 

Vanaf 2023 gaat naar verwachting de nieuwe regel in voor wegwerpbekers. Bedrijven zijn bij het gebruik van wegwerpbekers dan verplicht om 75% van de bekers na gebruik in te zamelen. De maatregelen worden voortdurend aangescherpt. Dat geldt ook voor het aandeel ingezamelde bekers. De verwachting is dat in 2026 bedrijven al 90% van de uitgegeven bekers moeten (laten) recyclen. Wil jij je kantoor of bedrijf van duurzame bekers voorzien? Bekijk dan ons assortiment of neem contact op voor de mogelijkheden.