Koffiebekers van karton in circulaire economie

Wilt u meer weten over koffie drinken binnen een circulaire economie? Daar gaan we het in dit artikel over hebben. Eerst gaan we het hebben over wat een circulaire economie precies is en later hebben we het over Halo Green Cups. Een initiatief van Goedkopekoffiebekers.nl dat voorziet in milieuvriendelijke koffiebekers.

Wat is een circulaire economie?

Ecologische systemen bestaan al miljarden jaren. Moeder natuur kent geen afval, maar oneindige kringlopen. Dingen groeien en gaan dood, daarna komen deze weer terug tot iets anders. Toch kiezen wij voor een lineaire benadering, er wordt iets geproduceerd en daarna wordt het weggegooid. Steeds als er iets weg wordt gegooid is het noodzakelijk om iets nieuws te kopen. Hier worden opnieuw grondstoffen voor gewonnen en er ontstaat afval. Dit is niet duurzaam. De vraag is: wat kunnen we met afval? We kunnen producten vervaardigen die nieuw leven creëren. Op deze manier kun je producten maken waarbij geen grondstoffen verloren gaan. Bij sommige producten is dit niet mogelijk. In dit geval is het noodzakelijk om componenten dermate kwalitatief te vervaardigen, waardoor deze daarna hergebruikt kunnen worden. Zo is demontage en hergebruik van componenten mogelijk.

Stel we kiezen voor een systeem waarbij producten steeds weer terugkomen bij de producent. In dat geval heeft de producent er baat bij om producten her te gebruiken en zo duurzaam mogelijk te vervaardigen. Ook dit is onderdeel van een circulaire economie.

Houd er rekening mee dat een circulaire niet om één producent draait, het gaat om een netwerk dat met elkaar samenwerkt en vereist een compleet nieuwe manier van denken.

Wat zijn Halo Green Cups?

Ook bij Goedkopekoffiebekers.nl hebben we nagedacht over een circulaire benadering. Zo zijn we gekomen met: Halo Green Cups. Deze milieuvriendelijke bekers geven energie terug aan de natuur, er kan biogas en compost van gemaakt worden. Dit bespaart CO2. Daarnaast wordt er een biologisch afbreekbare coating gebruikt. Om dit proces mogelijk te maken, worden bekers volledig CO2-neutraal opgehaald en daarna gecomposteerd.

Halo Green Cups maakt gebruik van een technologie waarbij het mogelijk is om koffiebekers te vergisten. Bekers worden voorzien van een PLA coating en kunnen op deze manier worden omgezet tot compost en biogas. De bekers zijn hierdoor voor 100% biologisch afbreekbaar. Bij 1.000 koffiebekers geeft dit een besparing van 15,2kg CO2 uitstoot. Daarnaast wordt er 2,16m3 biogas en 2,5kg vruchtbare compost gecreëerd.

Het papier dat voor Halo Green Cups wordt gebruikt is 100% FSC. Dat betekent dat het papier uit beschermde bossen komt die beschikken over een FSC-certificaat. U kunt er daardoor op rekenen dat de handelsketen van de productie volledig klopt. Ook kunt u er op rekenen dat dit onafhankelijk gecontroleerd wordt. FSC is opgericht door milieuorganisaties, houthandelaren en bosbeheerders.

Ga naar www.halogreencups.nl. Hier vindt u een handige tool, daar is te zien hoeveel biogas en vruchtbare compost u kunt produceren, hoeveel euro er aan goede doelen gedoneerd kan worden en hoeveel CO2 u per jaar bespaart.