Is koffie drinken goed voor de gezondheid? (wetenschappelijk onderzoek)

Het dagelijks drinken van koffie kan tegen verschillende ziekten beschermen. Dit blijkt uit recente analyses die gedaan zijn naar honderden wetenschappelijke studies gericht op koffie. Bij drie kopjes koffie per dag kan een vroegtijdige dood met 17% verlaagd worden is de conclusie. Dit in vergelijking met mensen die geen koffie drinken. Drink je meer koffie? Ook bij zes kopjes koffie per dag is de kans op een vroegtijdige dood lager.

Britse onderzoekers hebben alle gezondheidseffecten van koffie beoordeeld. Dit was een behoorlijke klus, want zij analyseerden honderden onderzoeken die naar dit onderwerp gedaan zijn. Het resultaat is gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift: The BMJ. Tegen leverziekten beschermt koffie het meest. Daarnaast beschermt koffie tegen de dood na een hartaanval, de ziekte van Parkinson, nierstenen, mondkanker, diabetes type 2 en jicht. De lijst waar koffie nog meer tegen beschermt, is nog veel langer.

Een zelfde soort analyse naar honderden koffie-studies is uitgevoerd door onderzoekers van Italiaanse, Amerikaanse en Britse universiteiten. Hier kwamen dezelfde soort conclusies uit. Daar was de conclusie: koffie past binnen een gezond dieet, vier tot vijf koppen per dag wordt als optimum gezien.

Er zat dus een verschil tussen de meeste recente studie, waarbij drie kopjes koffie als optimum gezien wordt. Dat is echter met een korreltje zout te nemen, de inhoud van een kopje is namelijk slecht gedefinieerd. En aangezien in de Verenigde Staten veel grotere hoeveelheden dan bijvoorbeeld Italië worden gedronken, is dat belangrijk. Reken je dit terug naar cafeïne, dan wordt 400 milligram als optimum gezien. In een Nederlands bakje koffie zit meestal tussen de 60 en 100 milligram cafeïne.

Naast cafeïne zijn er uiteraard nog veel meer actieve stoffen die we in koffie vinden. Zeker in gebrande koffie vind je allerlei stoffen die de processen in ons lichaam beïnvloeden. Het positieve effect van koffie heeft naar verwachting te maken met de antioxidanten en ontstekingsremmers die door water uit koffie worden geëxtraheerd. De precieze stoffen verschillen per koffiesoort, manier van zetten en het land van herkomst. De factor die niet verandert: cafeïne. De verslavende stof die wereldwijd het meest gebruikt wordt van alle verslavende stoffen. In deze studies is er weinig aandacht besteed aan de verslavende effecten van koffie. Ook is er geen onderzoek gedaan naar cafeïne-vergiftiging.

Door de lage tot matige kwaliteit van al het onderzoek dat naar het drinken van koffie is gedaan, worden er geen adviezen gegeven om koffie te gaan drinken. Als je nu geen koffie drinkt hoef je er uit gezondheidsoverwegingen dus niet mee te starten. Je drinkt koffie omdat je dat lekker vindt.

Koffie en WHO

Het kankeragentschap van de WHO heeft koffie twee jaar geleden op de lijst kankerverwekkende stoffen geplaatst. Met name blaaskanker zou een klein risico zijn, dit is echter geschrapt, er blijkt geen toereikend bewijs te zijn dat koffie kankerverwekkend is.