Is koffie gezond?

Koffie (zonder suiker) past in een gezond eetpatroon volgens de Schijf van Vijf. Het is gezond mits je het op de juiste manier klaarmaakt. Hoe beter de koffie gefilterd, hoe gezonder, want er zit dan minder cafestol en kahweol in. Deze stoffen verhogen het cholesterol. Het voedingscentrum adviseert voor een volwassene om maximaal 4 kopjes koffie per dag te drinken. Voor espresso en koffiecups is het advies van het Voedingscentrum om niet meer dan 2 à 3 kopjes per dag te drinken, omdat hier meer cafestol in zit.

De voordelen van koffie drinken!

Koffie bestaat voor een groot deel uit water en voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. Het drankje is volledig plantaardig en bevat geen eiwitten, koolhydraten, suikers en vetten. Daarnaast bevat het tal van gezonde stoffen. Door het drinken van de aanbevolen hoeveelheid koffie heb je minder kans op hart-en vaatziekten, diabetes, beroertes en allerlei chronische ziektes. Ook wordt het regelmatig drinken van koffie gekoppeld aan een verminderde kans op leverziekte en darmkanker. Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat de antioxidanten in koffie een beschermend effect hebben tegen verouderingsziektes zoals alzheimer en Parkinson. Tot slot vermindert het drinken van koffie spierpijn en verminderd het de kans op een depressie.

In koffie zit cafeïne. Cafeïne is opwekkend, verbetert het concentratievermogen en vermindert het gevoel van vermoeidheid. Daarnaast nemen ook de werking van het geheugen, de alertheid en motivatie iets toe. Meer koffie drinken geeft geen groter effect. Sterker nog, een teveel cafeïne kan zorgen voor hartkloppingen, duizeligheid, rusteloosheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn, slaapproblemen, beven, angstgevoelens en suizende oren. Koffie drinken heeft dus vele voordelen, maar doe het, net als vele andere hapjes en drankjes, met mate!

genieten van koffie

Wanneer mag je niet veel of geen koffie drinken?

Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan kun je volgens het Voedingscentrum beter niet meer dan 1 kopje koffie of andere cafeïnerijke drank per dag drinken. Anders kan je kind o.a. onrustig worden. Het zenuwstelsel van kinderen is nog in ontwikkeling en kan door een overmaat aan cafeïne worden aangetast. Voor kinderen onder de 13 jaar is daarom het advies geen koffie te drinken. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar mogen maximaal 1 kopje, volgens het Voedingscentrum.

koffie en koffiebonen