Hoeveel koffie per dag is gezond?

De gemiddelde volwassen Nederlander drinkt behoorlijk veel koffie. Er zijn maar weinig landen waar de bevolking meer koffie consumeert. Is het mogelijk om te veel koffie te drinken? Ja, maar dan moet je dagelijks wel echt veel drinken. Toch zijn er in Nederland redelijk wat mensen die misschien beter af zijn met het drinken van wat minder koffie. Gemiddeld bedraagt de koffieconsumptie 260 liter per volwassene per jaar. Dat is inclusief volwassenen die geen koffie drinken. Dat komt al snel neer op 3 tot 4 kopjes per dag. 

De hoeveelheid cafeïne en het aantal kopjes koffie 

Cafeïne is de stof die je wakker houdt en een energiek gevoel geeft. Er zijn aanwijzingen dat te veel cafeïne negatieve gevolgen heeft. Gemiddeld zit er in een kopje koffie ongeveer 100 milligram. De maximaal aanbevolen hoeveelheid is 400 milligram cafeïne. Dat komt neer op ongeveer 4 koppen koffie per dag. Bedenk wel dat iedereen koffie op zijn of haar favoriete manier drinkt. Dat geldt ook voor de sterkte. Zet jij ontzettend sterke koppen koffie? Dan is het wellicht verstandig om er minder dan 4 te drinken. Hetzelfde geldt voor de omvang van de beker. Bij de adviezen wordt uitgegaan van een bescheiden kopje met een inhoud van 125 milliliter. In totaal komen 4 eenheden neer op een halve liter. In Nederland drinken we koffie graag uit enorme bekers. Die hebben vaak een inhoud van minstens 200 milliliter.  

Op zoek naar duurzame koffiebekers? Kijk dan in ons assortiment! 

Wat zijn de bijwerkingen van het drinken van veel koffie? 

Van koffie krijg je een energiek en wakker gevoel. Veel mensen vinden dat prettig. Zeker vroeg in de ochtend of wanneer ze nog even wat langer door moeten gaan op het werk. Koffie is dan handig en hulpvaardig. Maar te veel leidt mogelijk tot een gejaagd gevoel en een toegenomen gevoel van stress. Een verhoogde hartslag is eveneens constateerbaar, maar wel alleen na een uitzonderlijk hoge consumptie van koffie. 

Een negatief effect dat geen bijwerking is 

De werkzame stof in koffie is cafeïne. Zoals iedereen weet blijf je daar wakker van. Het is dus niet echt een bijwerking. Maar het is wel verstandig om in de avond geen koffie te drinken. Want het beïnvloedt het vermogen van je hersenen om in een slaapritme te komen. Hoe lang dat effect actief blijft na het drinken van je laatste kopje koffie is lastig te zeggen. Het hangt van verschillende factoren af. Denk bijvoorbeeld aan de gewenning aan koffie en hoe moe je op het moment bent.