Harde plastic retourglazen op buitenevenement: voor- en nadelen op een rij

Bij de Universiteit Utrecht is er een oriënterend onderzoek gedaan naar de hygiëne en duurzaamheid bij het gebruik van harde plastic retourglazen op buitenevenementen. In dit artikel bespreken we de uitkomsten van dit onderzoek.

Voordelen van harde plastic retourglazen

  • Het productieproces van polycarbonaat is niet milieuvriendelijk te noemen. Zo worden er zeer veel giftige stoffen gebruikt om tot het eindproduct te komen. Echter is het mogelijk om dit materiaal te recyclen. Wanneer het om retourglazen van plastic gaat zit de winst hem echter niet in de glazen zelf, het zit hem in het gebruik. Er zijn minder wegwerpbekers nodig. Zo verdwijnen er minder bekers in de verbrandingsoven. Per retourglas kan gerekend worden op circa twintig omlopen. In de praktijk kan dit aantal echter niet altijd gehaald worden. Gebruikt u wegwerpbekertjes? Dan kunt u er eventueel voor kiezen om herbruikbaar materiaal te gebruiken, in dat geval gaat het argument van de verbrandingsoven niet op.
  • Retourglazen zijn beter voor de veiligheid tijdens evenementen en zal niet zomaar breken. Zo kunnen retourglazen niet als wapen gebruikt worden. In dit geval is de materiaalkeuze echter wel van belang, zo zijn er plastic glazen die kunnen versplinteren.
  • Plastic isoleert, waardoor een drankje minder snel warm wordt dan bij glas het geval zou zijn.
  • Het gewicht van retourglazen is lichter dan normaal glas. Dit is prettig tijdens het tappen van een biertje en voor de gasten.

Nadelen van harde plastic retourglazen

  • Retourglazen zijn duurder dan wegwerpbekertjes. Voor sommige ondernemers is het niet op te brengen om retourglazen aan te schaffen. Deze kosten al snel zo’n € 0,50 per stuk en zeker bij grotere aantallen kan dit flink oplopen. Een wegwerpbekertje is een stuk voordeliger. Daarnaast zitten er veel kosten aan de logistiek van de bekers verbonden. Denk aan het transport, de schoonmaak, het bewaren en de inzameling.
  • Krassen kunnen zorgen voor een hygiënische kwaliteit die onzeker is. Vuiligheid kan zich daardoor aan het materiaal hechten en glazen zijn niet meer schoon te krijgen. Daarnaast kan het materiaal er een stuk minder aantrekkelijk uit gaan zien. Ook mag er niet vergeten worden dat het transport en schoonmaken van retourglazen effect heeft op de milieuvriendelijkheid.

Plastic bekers bestellen bij Goedkopekoffiebekers.nl

Goedkopekoffiebekers onderneemt verschillende initiatieven in het kader van duurzaamheid. Toch zal de transitie een verloop kennen en stappen we niet in één keer af van alles dat met plastic te maken heeft. Zo is het recyclen van plastic glazen in theorie wel mogelijk, maar valt dit in de praktijk vaak tegen en zijn afvalstromen daar nog niet op voorbereid. Daarnaast zijn retourglazen niet voor alle evenementen een oplossing en zijn er nog veel momenten waarop plastic gewenst is. Ook moet er rekening gehouden worden met het transport en schoonmaken van retourglazen, dit maakt het stukje duurzaamheid onzeker.

Voor koffiebekers ligt dit anders, met www.halogreencups.nl hebben wij hier een initiatief voor ontwikkeld en kan het gebruik van koffiebekers daardoor 100% duurzaam zijn.

Gaat u liever voor plastic bekers en ziet u het retoursysteem niet zitten? Bij Goedkopekoffiebekers bieden we bierbekers aan.

U kunt ons op ieder moment voor vragen bereiken! Wij helpen u graag verder. Bereik ons telefonisch op 050 7200447 of per e-mail via info@goedkopekoffiebekers.nl. Liever chatten of contact via Facebook? Ook dat is mogelijk.