Alles over het Forest Stewardship Council en het FSC®-keurmerk

Je hebt het wellicht weleens voorbij zien komen: kartonnen (koffie)bekers of andere disposables met een keurmerk in de vorm van een boompje. Geen idee waar dit keurmerk voor staat? Op deze pagina leggen we je uit waar het keurmerk precies voor staat en wat het inhoudt.

Waar staat het FSC®-keurmerk voor?

Het bovengenoemde keurmerk is het FSC®-keurmerk. Deze zou je op onze website gezien kunnen hebben, aangezien een deel van onze duurzame koffiebekers het keurmerk heeft. FSC staat voor Forest Stewardship Council en heeft al 30 jaar de missie van om bossen te beschermen en te herstellen. Ze werken actief aan het in stand houden van bossen over de hele wereld. Op dit moment is meer dan 200 miljoen hectare bos wereldwijd FSC-gecertificeerd. FSC® is zeer succesvol en wordt gesteund door alle grote ontwikkelings- en milieuorganisaties. 

Wat doet het Forest Stewardship Council?

Wanneer een koffiebeker het FSC®-keurmerk bevat dan geeft deze de zekerheid dat de grondstoffen afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen. FSC stelt namelijk strenge eisen voordat er gekapt mag worden. Ze verdelen het bos in verschillende vakken en elk jaar mag er in een ander vak gekapt worden. Na het kappen krijgt het gebied 30 jaar de tijd om zich te herstellen. 

Drie verschillende FSC-logo’s

Niet alleen koffiebekers kunnen het FSC®-label bevatten. Het gaat namelijk om alle producten die uit het verantwoord beheerde bos afkomstig zijn. Dus ook voor producten die gemaakt zijn van rubber, houtskool of bamboe uit de bossen van Forest Stewardship Council. Er zijn daarnaast drie verschillende labels die gegeven kunnen worden: FSC 100%, FSC Recycled en FSC Mix. Bij het eerste label komt al het hout van het product uit FSC-gecertificeerde bossen. Bij FSC Recycled is het hout of papier afkomstig van reclaimed of hergebruikt materiaal. Bij de FSC mix komt het materiaal uit een combinatie van FSC-gecertificeerde bossen, FSC Controlled Wood en/of gerecycled materiaal. Wil je meer weten over FSC? Ga dan naar de website.

Je leest hier meer over: