Alles over de SUP-opslag en afvalbeheerbijdrage voor verpakkingen

Het is je wellicht niet ontgaan: Per 1 januari 2023 gaat er een nieuwe wet in waardoor een deel van onze producten duurder wordt. Dit heeft alles te maken met de 'SUP-opslag' en de 'Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen' die wij vanaf januari moeten gaan betalen. Hoe dit precies zit en hoe hoog deze extra kosten zijn leggen we je hier uit.

Waarom worden koffiebekers duurder?

De aankomende veranderingen zijn onderdeel van de welbekende SUP-richtlijn. De SUP-richtlijn omvat een pakket aan maatregelen om het aandeel plastic in het zwerfafval en in de zee te verminderen. Op 3 juli 2021 zijn de eerste maatregelen van start gegaan. Zo is er destijds een verbod gekomen op onder andere plastic borden, rietjes en roerstaafjes. Vanaf 1 januari komen daar nieuwe maatregelen bij. Het gaat hier om twee dingen: De afvalbeheerbijdrage voor verpakkingen en de SUP-opslag.

SUP-opslag

De SUP-opslag is van toepassing op voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik, die deels of geheel van plastic zijn gemaakt. Het gaat hier dus ook om kartonnen koffiebekers die een dunne (bio) plastic coating bevatten. Als producent en importeur moeten wij een bijdrage betalen over alle SUP producten die wij op de Nederlandse markt brengen. Helaas zijn wij genoodzaakt om deze kosten door te berekenen aan onze klanten. Volgende SUP-opslag is hierbij van toepassing:

Opslag component SUP-verpakkingen 2023 per 1.000 stuks

Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen

Als we het hebben over verpakkingen gaat het (volgens Afvalfonds verpakkingen, 2022) om alle producten, vervaardigd van materiaal van welke aard ook, die kunnen worden gebruikt voor het insluiten, beschermen, verladen, afleveren en aanbieden van andere producten, van grondstoffen tot afgewerkte producten, over het gehele traject van producent tot gebruiker of consument. De Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen kent verschillende tarieven, afhankelijk van het soort materiaal. Het tarief wordt bepaald door de kosten die het inzamelen, scheiden en recyclen van het specifieke materiaal met zich meebrengen. Dus hoe duurzamer de verpakking van het product, hoe lager de bijdrage! Deze eventuele extra kosten zullen ervoor zorgen dat sommige producten een prijsverhoging krijgen.

Afvalbeheer tarieven

Vanaf 1 januari 2023 betaal je in Nederland dus €2,30 extra per 1.000 koffiebekers. Daarnaast komen ook de kosten van de afvalbeheerbijdrage, zoals in de eerste tabel aangegeven, hier overheen. We begrijpen dat dit vervelend nieuws is, maar we hopen op begrip vanuit onze klanten. Wil jij jouw voorraad koffiebekers nog voor 2023 aanvullen? Bestel op onze website of neem contact op met een van onze medewerkers.