Verbod op kartonnen koffiebekers? Wij zijn er klaar voor!

Je hebt het vast voorbij zien komen in het nieuws: berichten over het verbod op koffiebekers. In dit geval gaat het specifiek over een verbod op wegwerpproducten die helemaal of deels van plastic zijn. Hier vallen papieren koffiebekers ook onder, omdat ze een dunne plastic coating bevatten. De berichten lijken duidelijke taal, toch is het allemaal niet zo zwart-wit als het lijkt. We leggen het je uit!

Het ministerie maakt voor de nieuwe maatregelen onderscheid tussen consumptie voor onderweg en consumptie ter plaatse.

  • Consumptie voor onderweg

    Voor afhaal en bezorging zal er niet zo heel veel veranderen. Er komt geen verbod op de plastic bevattende producten, alleen het gratis verstrekken aan consumenten mag vanaf juli 2023 niet meer. Evenals bij plastic tasjes zal de aanbieder een klein (zelf te bepalen) bedrag moeten vragen. Daarnaast kan er ook gebruik gemaakt worden van herbruikbare alternatieven of een door de consument meegenomen verpakking.

  • Consumptie ter plaatse

    Voor consumptie ter plaatse komt er wel een verbod op het gebruik van niet hoogwaardig recyclebare wegwerpbekers en -voedselverpakkingen vanaf januari 2024. Koffiebekers voor eet- en drinkgelegenheden en kantoren zullen dus vervangen moeten worden voor herbruikbare alternatieven of hoogwaardig recyclebare bekers. Alleen zorginstellingen zijn uitgezonderd. 

    Bedrijven kunnen ervoor kiezen om bepaalde plastic bevattende wegwerpbekers en -voedselverpakkingen te blijven gebruiken, mits ze 75%-90% hiervan weer inzamelen voor hoogwaardige recycling.

Hoogwaardig recyclebare bekers

Bekijk!

Wij zijn al jarenlang bezig met duurzame ontwikkelingen en zijn dan ook helemaal klaar voor de komende veranderingen. Bijdragen aan een klimaatneutrale samenleving past namelijk perfect binnen onze visie. Zo hebben we hoogwaardig recyclebare bekers in ons assortiment, die zeer geschikt zijn om te gebruiken voor bedrijven die niet willen kiezen voor herbruikbaar servies. Het gaat hier om onze Halo Recycle Cups.

Het karton van deze bekers is FSC®-gecertificeerd en de coating is van PE. De bekers komen met CO2 neutraal transport jouw kant op en na gebruik komen wij de door jou ingezamelde bekers ophalen, om te recyclen. De productie van de koffiebekers is daarnaast volledig CO2-neutraal. Onze Halo Cups zijn ook verkrijgbaar met een PLA coating.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Bekijk hier de officiële bekendmaking van de nieuwe maatregelen.
Ook onze medewerkers staan voor je klaar: Bel 050-720 0447 of laat een vraag achter via het formulier.