PE vs. PLA

Wat zijn de verschillen tussen een PE-coating en een PLA-coating?

Kartonnen koffiebekers bestaan voor 95% uit papiervezel. Echter, koffiebekers hebben altijd een coating aan de binnenkant. Anders zou de hete koffie simpelweg zo door de beker komen. In ons assortiment vind je koffiebekers met een PE-coating en met een PLA-coating. We leggen je hieronder in het kort de verschillen uit. 

pla versus pe

Wat is PE?

Een deel van de koffiebekers in ons assortiment heeft een beschermende PE-coating. Deze coating is gemaakt van aardolie en heeft een perfecte samenstelling om gerecycled te worden. Een voorbeeld hiervan zijn onze Halo Recycle Cups. Deze bestaan voor 95% uit karton met een FSC®-label, een officieel keurmerk voor verantwoord bosbeheer. De overige 5% is de PE-coating. De bekers kunnen uiteraard voor meerdere kopjes koffie gebruikt worden, waarna ze verzameld en opgehaald worden. Tijdens het afvalverwerkingsproces wordt de coating van het karton gescheiden. Het karton kan vervolgens weer gebruikt worden als grondstof voor producten als toiletpapier of ander hygiëne papier. 

Wat is PLA?

Naast PE hebben we ook koffiebekers met een PLA-coating. Deze PLA-coating wordt gemaakt van plantaardige grondstoffen, zoals suikerriet of maïszetmeel. Het grote verschil met PE is dat bekers met een PLA-coating niet gerecycled kunnen worden. Bekers met een PLA-coating kunnen worden vergist, waarna er bio-gas en compost overblijft. Een voorbeeld hiervan zijn onze Halo Geen Cups. Deze zijn net als de Halo Recycle Cups gemaakt van karton met een FSC®-label, maar dan met een PLA-coating aan de binnenkant. Na gebruik worden de bekers opgehaald en gaan ze mee in de verwerkingsstroom bij een specialistische afvalverwerker. Na het verwerkingsproces blijft er een substantie over die goed gebruikt kan worden als bodemverbeteraar.

Meer weten over karton met een FSC®-label? Je leest het hier.

 Je leest hier meer over: